11:43 | 31 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Vi fans till tidiga Grey's Anatomy och Supernatural får något drömskt i blicken när Jeffrey Dean Morgans namn förs på tal. Han har för evigt bränt sig fast hos oss för sina två roller med dödlig utgång, som Winchester-brödernas pappa i Supernatural och som Izzies stora kärlek Denny Duquette i Grey's.

Nu får han äntligen en huvudroll, som kanske låter honom leva ett tag. Magic City heter serien och den 6 april har den premiär i USA. Eftersom det är kabeltvbolaget Starz - hem till serier som Spartacus och Boss - som ligger bakom Magic City kan man iskallt räkna in extremvåld, omotiverad nakenhet och närbildssex till ingredienserna. Men faktiskt ser trailern så lovande ut att jag är villig att överse med det. Jag menar, gangsterdrama som utspelar sig 1959 i Miami Beach, what's not to like? Hoppas nu bara serien håller vad trailern lovar.

Btw: Håll utkik efter Andy Garcias dotter Dominik Garcia-Lorido. Hon har följt i sin pappas fotspår (på flera sätt, hallå ultimata gangsterdramat Gudfadern) och spelar en karaktär som heter Mercedes Lazaro.

21:08 | 29 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Visst minns ni underbara, underskattade komediserien Malcolm - ett geni i familjen? Den har valsat runt bland de svenska tv-kanalerna, jag såg den i TV4 men jag vet att den gått i TV3 också.

Anyho. Listsajten Buzzfeed har gjort en grej på 20 birollskaraktärer från 90-tals-teveserier, då och nu. Jag plockade två av bilderna, just de som visade två gamla Malcolm-skådisar. Jisses, vad åren går, hörni! Fast om man ska vara lite petig började inte Malcolm förrän 2000.

17:25 | 29 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Här ovan kan du se vad som hänt i AMC:s The Killing hittills.

Här nedan kan du se The Killing-skådisarna (ja, Joel Kinnaman inkluderad) redovisa var vi lämnade serien senast (frustrerade och smått tokiga över att inte ha fått veta vem Rosie Larsons mördare var, tackar som frågar)...

På söndag är det säsongspremiär i USA (dubbelavsnitt!). Och Rosies mördare kommer inte att uppdagas förrän i slutet av säsongen, suck. Det ska alltså till en himla massa fler röda strömmingar innan dess. Det är bara att ge sig till tåls.

Sen har det väl knappast undgått någon att Joel Kinnaman börjat dejta aktrisen Olivia Munn. Hon skapade moralpanik förra året på grund av ett Maxim-omslag där hon hade för genomskinliga trosor på sig.

19:38 | 28 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Jag blir alldeles varm inombords när jag ser Michelle Williams hålla hårt i Jason Segels arm.

Om det stämmer, det som Us Magazine påstår, att de är ihop så är de det gulligaste paret hittills. Som en sengångare och en röd panda. Typ. Då förstår ni vilken grad av gullighet jag pratar om. De har känt varandra sen urminnes tider via gemensamma vännen Busy Philipps. Jason och Busy spelade mot varandra i bästa ungdomserien evah, Nollor & nördar och sen blev Busy och Michelle bästisar via snacksaliga Dawson's Creek (jag skrev om deras vänskap i ett tidigare nr av amelia.) Så om det här förhållandet håller kan de tacka Busy för att ha sammanfört dom. Yay för Busy!

13:51 | 28 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Snappade upp ett pressmeddelande från SVT som jag kopierar rakt av. Sjukt mycket bra på g!

Fiktion
Call the midwife
Tittarfavoriten som vid premiären i januari i år hade nära 10 miljoner tittare. En rörande, dramatisk och färgstark skildring av en ung barnmorskas liv i Londons East End på 1950-talet. Bygger på Jennifer Worths populära memoarer. I rollerna: Jessica Raine, Jenny Agutter, Miranda Hart, Judy Parfitt m fl. Sänds i SVT i sommar.

Inside Men
Thriller om tre anställda som planerar och genomför en stöt mot den valutadepå där de arbetar. Serien skildrar hur de uppträder när de, i samband med stöten, överskrider sina moraliska gränser. I rollerna: Steven Mackintosh, Ashley Walters, Warren Brown, Kierston Wareing, Nicola Walker m fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

Shirley
Musikaliskt drama om Shirley Basseys liv från trasslig tonåring till internationell diva. Vid 15 års ålder är Shirley Bassey redan etablerad som artist, men det är först när hon möter Mike Sullivan som hennes liv ändras för alltid. I rollerna: Ruth Negga, Charlie Creed-Miles, Lesley Sharp, Henry Lloyd-Hughes, Larissa Wilson m fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

Whitechapel - *katten bland hermelinerna: ITV-härkomst, ej BBC!*
Deckare om copycat-mord i Londons East End baserade på klassiska kalla spår. Säsong 1 och 2 har tidigare sänts på TV4. I rollerna: Rupert Penry-Jones, Phil Davis, Steve Pemberton m fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

Dickens 200 år
I sommar uppmärksammar SVT 200-årsminnet av Charles Dickens födelse. Följande titlar ingår i sommarens Dickenssatsning.

David Copperfield
Drama baserat på Charles Dickens klassiker om David Copperfields liv och hans möten med en rad färgstarka karaktärer. I rollerna: Daniel Radcliffe, Bob Hoskins, Imelda Staunton, Maggie Smith, Emilia Fox m fl. Sänds i SVT i sommar.

Edwin Drood
Psykologisk thriller om John Jaspers besatthet av den unga Rosa Bud och hur långt han är beredd att gå för att fånga henne. Edwin Drood är en obehaglig och modern berättelse om droger, förföljelse och mörker. En nyproduktion baserad på Dickens ofullbordade roman. I rollerna: Matthew Rhys, Rory Kinnear, Freddie Fox, Tamzin Merchant, Alun Armstrong m fl. Sänds i SVT i sommar.

Lysande utsikter
Nyproducerat drama baserat på Dickens klassiska roman om den föräldralöse Pip och hans öden och äventyr. I rollerna: Gillian Anderson, Ray Winstone, Douglas Booth, David Suchet m fl. Sänds i SVT i sommar.

Fakta (i urval)
Adolf Hitler - the power of evil
I tre filmer studeras Hitlers relation till de människor han var ledare för under andra världskriget. Med hjälp av vittnesmål, arkivmaterial och dramatiska rekonstruktioner ges en tydligare bild av varför miljontals personer valde att stödja honom, trots att han orsakade dem stor skada. Sändningsdatum ej fastslaget.

After life
I BBC:s eget experiment, genomfört i samarbete med forskare inom olika ämnesområden, ges svar på vad som händer om vi lämnar våra hem vind för våg. För första gången får vi följa hur bakterier, flugor och svampar tar över och förvandlar allt ätbart till oigenkännlighet. Sändningsdatum ej fastslaget.

History of the world
70 000 år av historia på åtta timmar. Med hjälp av rekonstruktioner och datorgrafik kartläggs den historiska utvecklingen. Från Mesopotamien via Egypten och Rom till den franska och den industriella revolutionen berättas om civilisationer och kulturer, framgångar och bakslag. Varje avsnitt fokuserar på ett avgörande tillfälle i historien. Sändningsdatum ej fastslaget.

Ice age
Under tiotusentals år täcktes norra Europa av tjock packis. Ice age låter oss möta istidens mammutar och landskap som om det vore filmat idag. SVT:s Henrik Ekman har bidragit med svenska exempel som till exempel den extremt snabba landhöjningen längs Norrlandskusten. Sändningsdatum ej fastslaget.

The Diamond Queen
I år fyller Englands drottning 85 år och firar 60 år på tronen, och denna tredelade serie är en hyllning till henne. Arkivmaterial varvas med nyinspelade intervjuer med bl a prinsarna William och Harry, premiärminister David Cameron, tidigare premiärminister Tony Blair och USA:s president Barack Obama. Sändningsdatum ej fastslaget.

 

Till detta ska också en ny säsong av brittiska Antikrundan läggas. Cheerio!

17:47 | 27 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

HBO har släppt tre korta klipp inför sommarens femte säsong av True Blood.

Vid en första anblick känns det som de tagit en enkel utväg, bara filmat interiörer och lagt in repliker, inga skådespelare närvarande. Men. Det funkar faktiskt. I alla fall för mig. Och jag längtar till sommaren. I want me some Eric Northman.

Via Pajiba.

21:03 | 26 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Tim Kring-serien Touch (Fox) är Kiefer Sutherlands återkomst till tv efter hundra år som Jack Bauer i 24. Kiefer ÄR Jack Bauer. Så även när han nu ska spela inkännande mjukispappa i ett new ageigt-allt-är-sammankopplat-drama.

Jag kan inte skilja rollerna åt eftersom Kiefer som Martin Bohm bär ungefär samma kläder som Jack Bauer, har samma frisyr som Jack Bauer och viskpratar som Jack Bauer. Han är också under tidspress som Jack Bauer, även om det inte är någon digitalklocka som räknar ner timmarna. Det är samma sak med den andra Fox-serien, Alcatraz (premiär i TV4, 9 april) där jag inte kan se Jorge Garcia som någon annan än Lost-Hurley. Fast lite mer beläst och med en doktorstitel. Himla besvärligt det där när folk blir ett med sina roller.

I Touch har Martin/Jack/Kiefer en autistisk son som inte har sagt ett ord under hela sitt elvaåriga liv. Martin/Jack/Kiefer har på alla sätt försökt nå fram till honom men misslyckats. Martin/Jack/Kiefer har givit upp sin lönsamma karriär som journalist för att istället ta ströjobb och kunna rycka in närhelst sonen får sina anfall och försvinner (till ett Gilbert Grape-torn). Men så kommer genombrottet när det som mest behövs (hot om tvångsomhändertagning): sonen meddelar sig genom siffror. Det gäller bara för Martin/Jack/Kiefer att klura ut vad nuffrorna betyder.

Som tittare får man i början av varje avsnitt se ett kollage av människor i olika delar av världen, man förstår då att just de här personernas öden kommer att sammanlänkas via siffrorna Martins/Jacks/Kiefers son presenterar. Exakt hur det går till när han får fram de där numren får man inget svar på, mer än att sonen har en vägkarta i skallen som ser dåtid, nutid och framtid. Det har "I'm too old for this shit"-Danny Glover berättat för Martin/Jack/Kiefer.

Hur som haver slutar det (hittills, i de två avsnitt som sänts) med att allt löser sig på bästa sätt. Martin/Jack/Kiefer får tårögt beundra sin son som sett till att alla de här människorna (och en hund) träffats och alltihop känns för mig väldigt mycket som The Ghost Whisperer där Jennifer Love Hewitt i varje slutscen fick stå lika blötögd och vifta med lösögonfransarna. Det är tyvärr ingen positiv insikt. Jag älskar Kiefer. Men jag är mycket osäker på om jag gillar Touch.

Nota bene 1: TV4 har köpt in Touch, när den ska visas är ej klart än.

Note bene 2: 24-filmen är uppskjuten med produktionsstart tidigast första kvartalet av 2013.

18:18 | 26 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

När jag ser puttinuttigbilderRevenge-stjärnorna Emily VanCamp och Joshua Bowman är det lätt att glömma bort att han en gång dejtade...

... AMY frikkin' WINEHOUSE!

Den parkonstellationen passar väldigt bra in i inlägget Var HON ihop med HONOM? WTF? som jag gjorde i december. Revenge ser du i TV3 på torsdagar (repris söndagar).

16:56 | 24 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

You're welcome.

GoT har premiär nästa söndag i USA. Här ovan är en 22 minuter lång resumé släppt av moderkanalen HBO. Kallad You win or you die. Den ger dig alla höjdpunkter från första säsongen - och kanske ett par insikter också. Excellent.

13:43 | 24 mars 2012 | Anna Thunman Sköld

Buffyversen införde det här med big bads, alltså en sorts superskurk som varar över en hel säsong och som - precis som i tv-spel - besegras i säsongsfinalen. Nu har det spridit sig till andra tv-serier och jag listar här nedan mina fem big bad-favoriter. Varning för *spoilers* om ni inte är up-to-date med serier som Breaking Bad, The Vampire Diairies, Buffy, Dexter och Justified.

1. Spike i Buffy
För att vara helt korrekt så är det egentligen tre big bads i den andra säsongen, Spike, Drusilla och Angelus. Alla vampyrer. Men Spike är och förblir favoriten. Humor, ondska och hawtness i Billy Idol-förpackning. Hur kan man motstå en sådan mix? Inte ens Buffy själv klarade det ju i längden.
Bästa Spike-ögonblick: Finns så många, men älskar när han och Drusilla först kommer till Sunnyvale och bara äger. Sen är jag givetvis svag för hela musikalavsnittet (Once more with feeling) där så många hemligheter kommer fram och som leder till att Spike och Buffy kysser varandra.

2. Gus Fring i Breaking Bad
Gus är i sanning en big bad, med tanke på att han höll i över två hela säsonger. Utåt sett en mild restaurangkedjeägare, som använde sina restauranger som front för avancerad meth-tillverkning och distribution. Men under den polerade ytan fanns en lean, mean killing machine. Fast han dödade oftast bara av nödvändighet.
Bästa Gus-ögonblick: När man får se hans minst sagt raffinerade hämnd på den mexikanska knarkkartellen i avsnittet Salud (säsong 4, avsnitt 10). Instant tv-classic.

3. The Trinity Killer i Dexter
Ganska svårt val mellan Ice Truck Killer i säsong ett och The Trinity Killer i säsong 4. Det som gör att jag väljer sistnämnda är för säsongsfinalen. När det uppdagas att det är är The Trinity Killer som får det sista skrattet. Från andra sidan graven. Åh, Rita. John Lithgow fick en Golden Globe för rollen. Helt förståeligt.
Bästa TTK-ögonblick: När han uppdagar vem Dexter är i avsnittet Hello, Dexter Morgan. Sen börjar en avancerad katt-och-råtta-lek med dödlig utgång.

4. Robert Quarles i Justified
Säsongen är inte över än men Quarles har gjort ett sånt intryck på mig att han hamnar på listan. Han kommer till Kentucky med planen att bli regionens främste Oxycontin(hillbilly heroin)-leverantör och det står snabbt klart att han är mycket farlig. Och galen. Och med en fräck pickadoll i skjortärmen.
Bästa Quarles-ögonblick: I första avsnittet där Quarles introducerar sig med att först charma och sedan döda. Det satte liksom tonen för resten av säsongen.

5. Klaus i The Vampire Diaries
Jag snackar alltså säsong två, då vampyr/varulvshybriden Klaus var så genomruttet ond att tårna krullade sig. De två sista avsnitten på den säsongen grät jag öppet. Så effla bra var det. Nu har Klaus mjäkat till sig, suktar efter Caroline och har typ mamma-issues. Men icke så under förra säsongen. Då var han bara ljuvligt ondskefull. Mm...
Bästa Klaus-ögonblick: Precis som med Spike finns det många bra Klaus-tillfällen. Hela säsong två är full av dom. Men när han låter Elena se på medan han mördar hennes moster Jenna (s02e21) är ett sånt där OMFG-ögonblick som stannat kvar i minnet.

Bubblare: Crowley i Supernatural, Borgmästaren i Buffy, Belthazor/Cole i Förhäxad, Ben Linus i Lost och Ice Truck Killer i Dexter.

Er tur!